7 tot 22: 15 jaar met ME

Geplaatst: 23 november 2022

A monarch butterfly, perched on a Hydrangea with a black background.

Geschreven door Steph Spearing

 
dag iedereen
Mijn naam is Steph, ik ben 22 jaar oud.
 
15 jaar geleden werd ik te ziek om naar school te gaan, wat het moment markeerde waarop ik ME ontwikkelde
 
Binnen een jaar zou ik van milde ME naar ernstige ME gaan, vanwege schadelijke “behandelingen” zoals GET (Graded Exercise Therapy) geadviseerd door artsen.
 
Mijn lichaam is hier nooit meer van hersteld.
Dry winter vegetation with a snow bank in the background.
Ik was meer dan 6 jaar ernstig ziek; Ik wankelde op de rand van zeer ernstige ME gedurende de eerste 3 jaar. In die 6 jaar heb ik meer dan 50 verschillende symptomen ervaren, die vrijwel elk systeem in mijn lichaam aantasten.
 
Tegen 2015 verbeterde ik me tot de matige categorie van ME
 
Ik heb nu al meer dan 7 jaar matige ME, maar dit betekent dat ik aan huis gebonden ben en dat ik de hele dag moet rusten om mijn symptomen stabiel te houden.
 
Ik heb dingen gevonden die ik kan doen en genieten, mezelf vermaken, de tijd doden en verbonden blijven. Een van die dingen is fotografie. Halverwege mijn tienerjaren werd het mijn belangrijkste creatieve uitlaatklep.
A closeup of fall colored leaves, floating on near-frozen water.
In de warme maanden ga ik onze tuin in en maak foto's van bloemen, bomen en alles wat de natuur nog meer te bieden heeft. In de winter is het gewoon te koud voor mij om eropuit te gaan, dus maak ik foto's van onze arctische omgeving door onze ramen.
Ik zou niet de vooruitgang hebben geboekt die ik de afgelopen 15 jaar heb gemaakt zonder de zorg en belangenbehartiging van mijn moeder, ze zag wat de "behandelingen" van de dokter me aandeden en volgde haar instinct om ertegen in te gaan. Ze heeft talloze uren onderzoek gedaan om de hulp te vinden die ik nodig had. Mijn moeder vond begripvolle doktoren, die hielpen om de ernstige symptomen die ik op dat moment had te verbeteren en die me op weg brachten om te komen waar mijn ME nu is.
A robin perched on a tree branch with nest building material in its beak.
nl_NLNederlands
Powered by TranslatePress